Yleisiä kysymyksiä ja vastauksia

Pitääkö ilman lattiakaivoa oleva wc-tila vedeneristää?

Wc-tila ei ole märkätila vaikka siellä olisi lattiakaivo. Esimerkiksi normaali wc-tilassa voi olla lattiakaivo, mutta ei suihkua. Siinä tapauksessa “tilan käyttötarkoitus” ei ole märkätilamäärityksen mukainen ja se luokitellaan kuivaksi tilaksi. Lattiapinta kuitenkin vedeneristetään n.100mm:n seinälle nostolla kaivollisissa ja kaivottomissa wc-tiloissa (RT 84-11093)

Ostin tietynmerkkisen kiinnityslaastin laattojen oston yhteydessä, mutta en ostanut vedeneristettä. Remonttimies toi mukanaan erimerkkistä vedeneristettä. Voiko eri valmistajien tuotteita käyttää sekaisin?

Kannattaa käyttää sellaisten valmistajien laatoitusaineita, joilla on Eurofins Oy:n myöntämä järjestelmäsertifikaatti. Se pitää sisällään tuotteet alustasta pintaan päin, eli primerin, vedeneristeen, kiinnitysaineen, saumalaastin ja silikonin. Samalla se tarkoittaa, ettei eri valmistajien tuotteita saa käyttää sekaisin. Täytyy ja kannattaa siis aina käyttää saman tuoteperheen tuotteita.

Onko valvojan käyttö kylppäriremontissa pakollista?

Valvojan käyttäminen ei ole pakollista esim. silloin kun kyseessä on omakotitalo. Laadun varmistamisen kannalta on kuitenkin hyvä ottaa ulkopuolinen valvoja projektiin mukaan. Valvojan tehtävänä on varmistaa, että kaikki työvaiheet tulee tehtyä suunnitelmien, ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Hyvä märkätilatyön valvoja sisällyttää työhönsä paljon muutakin kuin vain vedeneristeen kalvovahvuuden mittaamisen.

Asunto osakeyhtiöissä ulkopuolisen valvojan käyttäminen on käytännössä pakollista perustuen As Oy lakiin.

Millä voin varmistaa remonttimiehen pätevyyden vedeneristämiseen?

Pätevällä remonttimiehellä / laatoittajalla on joko Eurofins Oy:n myöntämä henkilösertifikaatti vedeneristämisestä tai hän on käynyt sen laatoitusaine tuoteperheen kurssin jota hän työssään käyttää. Kummassakin tapauksessa häneltä tulisi löytyä asiasta todistus.

Voiko vanhan laatoituksen päälle laatoittaa märkätiloissa?

Märkätilassa tulee huolehtia voimassaolevien määräysten mukaisesta vedeneristyksestä. Vanhan laatoituksen alla olevaa vedeneristeen kuntoa on mahdoton tarkistaa rakenteita rikkomatta.

Mikäli laattojen tartunta on puutteellinen, vanha vedeneristys ei toimi tai siitä ei voida varmistua tai voidaan olettaa, että eristeen elinkaari on lopuillaan (esim. 10 vuotta vanha muovimatto), puretaan rakenne terveeseen pintaan asti.

Yleisesti ottaen päällelaatoitusta ei suositella märkätiloissa (hyvän rakennustavan vastaista). Joissain erikoistapauksissa niitä kuitenkin voi tehdä.

Pesuhuoneessani tehtiin pintakosteusmittaus. Kaivon vierestä näytti kohonneita kosteusarvoja. Voiko tulokseen luottaa?

Pintakosteusmittareilla tehdyt mittaukset ovat aina suuntaa antavia ja niiden perusteella ei pitäisi tehdä purkupäätöksiä. Lattiakaivon läheisyydessä kosteusarvot ovat lähes aina selvästi suurempia kuin muualla pesuhuoneessa. Se johtuu siitä, että laatan alla oleva kiinnityslaasti kastuu laattasaumojen kautta kaivon läheisyydessä helpommin. Pintakosteusmittauksella voidaan kuitenkin hyvin kartoittaa kosteuden vertailuarvoja, kun vain osataan tulkita tuloksia oikein.

Remontoijan muistilista

Ennen kuin aloitat kylpyhuoneremonttia on tärkeää miettiä alla mainittuja asioita. Jos asut asunto-osakeyhtiössä, sinun on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista sekä toimitettava tarvittavat suunnitelmat. Remontin voi aloittaa vasta, kun taloyhtiö antaa siihen luvan. Taloyhtiöllä on myös velvollisuus valvoa remontin toteutusta.

1. Budjetti

Paljonko olet ajatellut sijoittaa rahaa remonttiin. Usein ihmisillä on vääriä käsityksiä laadukkaan märkätilaremontin kustannuksista. Ulkopuolinen valvoja voi auttaa jo kustannusarvion tekemisessä.

2. Mitä remontissa halutaan uusia?

Puretaanko kaikki vanhat pinnat kokonaan pois vai uusitaanko vain osa. Kaikkea ei aina tietenkään tarvitse uusia, mutta silloin täytyy aina varmentaa alla olevien rakenteiden ja vedeneristeiden kunto.

3. Vaihdetaanko märkätilakalusteiden paikkaa?

On hyvä huomioida, että esimerkiksi lattiakaivon paikan vaihtaminen ei aina ole mahdollista. Remontin kustannukset pysyvät kohtuullisempana jos suihkujen, viemäreiden ja kalusteiden paikkoja ei vaihdeta. Lähes kaikki muutokset ovat kuitenkin mahdollisia. Muutoksien aiheuttamat kustannukset on hyvä selvittää etukäteen, ettei tule yllätyksiä

4. Aikataulu

Milloin remontti tehtäisiin ja milloin sen pitäisi olla valmis? Kun suunnitelmat ovat valmiit, pystytään remontti myös helposti aikatauluttamaan. Kylpyhuoneremontti kestää yleensä kahdesta neljään viikkoon remontin laajuudesta riippuen.

5. Pintamateriaalit

Laatat, kalusteet, vesikalusteet, paneelit jne. Materiaalivalinnat ovat tärkeässä osassa remonttia suunnitellessa. ”Kaikki vaikuttaa kaikkeen” on hyvä sanonta tässä kohtaa. Jos esimerkiksi halutaan isokokoinen lattialaatta niin se pitää huomioida jo lattiavalun teon yhteydessä. Jollain tuotteilla voi olla myös pitkä toimitusaika, joten senkin takia materiaalit kannattaa miettiä / hankkia ajoissa.

6. Kuka tekee ja kuka valvoo remontin?

Teenkö osan itse vai annanko ammattilaisten hoitaa koko homman? Märkätilojen rakentamiseen liittyy paljon määräyksiä ja ohjeistuksia, joten se on ammattitaitoa vaativaa työtä. Näin ollen on suositeltavaa teettää remontti alan ammattilaisilla. Pätevä märkätilatöiden valvoja auttaa myös urakoitsijavalintaan liittyvissä asioissa.

Muistathan myös, että valvonnan kustannus on verotuksessa kotitalousvähennyskelpoista!